top of page
Laptop Work

Uzmanlarımızdan Yazılar

January 14, 2017

Cardio with Christina

9:00 am

Terapi süreci ile ilgili özellikle ülkemizde bilinmeyenler oldukça fazla. Terapi nasıl fayda eder, ne zaman terapiye gitmek gerekir ve terapi kimler için uygundur gibi çokça sorulan soruları yanıtlamaya çalışalım.

Terapi çoğu zaman bir kanepede oturarak sorunlarını anlatarak rahatlamak olarak basite indirilebilmektedir. Sadece anlatmaksa terapi dediğimiz, neden bir arkadaşımıza anlatıp rahatlamayı tercih etmeyelim?

O zaman terapi sadece bir aldatmaca mı? Bu gibi çekinceler tabi ki son derece anlaşılır. Kimse aldatılmış hissetmek istemez. Peki nedir bu terapi ve neden terapiye gitmeliyiz?

Terapi süreci anlatıp rahatlamanın çok ötesinde bir yaşantıdır. Bazen olayların içinde olduğumuzda geniş açıyı göremeyiz veya karşımızdakinin ne istediğini tam olarak anlayamayabiliriz. Buna engel olan geçmişten getirdiğimiz dünya ve insanlarla ilgili kalıplaşmış düşüncelerimizdir. Terapistin görevi danışanın hayatındaki karanlık kalmış kısımlara ışık tutmaktır. Bazen günlük hayat yükleri taşıyamayacağımız hale gelir ve ezildiğimizi hissederiz. Bu durumda bir uzman psikologla çalışarak hayatınıza yön verebilirsiniz. Bazı psikolojik bozukluklar daha ciddi önlemler almayı gerektirir. Bunlar için de uzman bir klinik psikolog sizi en doğru yöntemle tedavi etmek için yönlendirecektir.

Sizi bu sayfaları okumaya yöneltmiş olabilecek, yaygın olarak görülen bazı başvuru nedenlerini kısaca açıklayalım:

  • Ani bir ruh hali değişimi yaşıyorsunuz.

Son zamanlarda ruh haliniz genelde olduğundan daha mı kötü? Bu durum hayatınızdaki olumsuz veya olumlu bir değişimden kaynaklanıyor olabilir. Hep olumsuz gelişmelerin bizi etkilediğini düşünürüz. Oysaki olumlu değişimler de oldukça kaygı verici olabilir. Bazen duygularımız bizi yakalar ve ruh halimizi dengesizleştirir. Başa çıkmakta zorlandığımız bu yaşantıları gizli bir ortamda, hayatınıza tamamen yabancı bir kişiye anlatmak hem rahatlatıcıdır hem de size tamamen objektif bir bakış açısı sunar.

  • İntihar düşünceleriniz/faaliyetleriniz var.

İntihar düşünceleri çaresizlik duygusuyla seyreden, kesinlikle ciddiye alınması gereken bir durumdur. Bazen fizyolojik (depresyon, bipolar bozukluk, sınır kişilik bozukluğu gibi) bazen de hayatın getirdiği zorluklarla başa çıkamama durumlarından kaynaklanabilen intihar, uzman desteğiyle tamamen önlenebilir. Böyle düşünceleriniz varsa veya intihar riski olduğunu düşündüğünüz bir yakınınız varsa acilen bir uzmana başvurunuz.

  • Kendine zarar verici/yıkıcı davranışlarınız var.

Kendine zarar verme davranışları kendini kesme veya yakma, saç veya kıl çekme, vücudunun bir yerini morartma davranışlarıyla acı vermeye yönelik olabileceği gibi tıkanırcasına yeme veya anoreksiya gibi yeme bozukluklarıyla da kendini gösterebilir. Çoğunlukla zarar verme davranışları başka alanlara da yayılarak artış gösterme eğilimindendir. Bu gibi sorunlar kişinin hayatına adapte olmuş gibi gözükse de tüm ilişkilerini ve sosyal hayatını etkilediğinden bir uzman desteği ile çözümlenmesi gerekir. Terapi kişinin zarar verici davranışlarının altında yatan asıl sebepleri bularak hayatına düzen vermesini ve ilişkilerini düzeltmesini sağlar.

  • Hayatınızda sizi etkileyen büyük bir değişiklik oldu.

Yeni bir iş, evlilik, boşanma, ölüm, taşınma gibi değişiklikler oldukça kaygı verici olabilir. Değişimler zorludur ve bu dönemi atlatmak için yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Değişiklerin hayatınıza olumlu veya olumsuz etkilerini fark etmek, bunlarla başa çıkma yollarını bulmak ve hedeflerinizi tanımlayarak onlara ulaşmak için bir uzman desteğine ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Terapistiniz, yaşam streslerini azaltmak ve yönetmek için beceri ve strateji geliştirmeniz konusunda size yardımcı olacaktır.

  • Hep zevk aldığınız şeyler artık size zevk vermiyor.

Motivasyon kaybının altında yatan depresyon, kaygı, başarısızlık duygusu gibi birçok farklı neden olabilir. Terapi bu gibi durumlarda danışan işbirliği altında oldukça net sonuçlar verir. Ağır durumlarda ilaç desteğiyle beraber terapi daha hızlı sonuç verecektir.

  • Bir madde bağımlılığınız var.

Hayatınızdaki yüklerin altında ezilmiş hissediyor ve bu zamanlarda alkol veya uyuşturucu ile düşüncelerinizden uzaklaşmaya çalışıyor olabilirsiniz. Bu zamanlarda kendinizi daha iyi hissediyor olsanız da sorunlarınızla yüzleşmeyi sadece erteliyor ve belki de daha küçükken çözebileceğiniz sorunları daha karmaşık hale getiriyorsunuz. Bir terapist hem bu kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmanız hem de sorunlarınızı çözmeniz için size rehberlik edecektir.

  • Sadece birisiyle konuşmaya ihtiyaç duyuyorsunuz.

Sadece konuşmak ve anlatmak için bir terapiste gitmekte hiçbir sakınca yoktur. Psikolojik bir sorununuz olmasa da terapistlerin empatik ve tarafsız dinleyici özelliklerinden faydalanmak isteyebilirsiniz. Bu da son derece rahatlatıcı ve faydalı olacaktır.

  • Yoğun kaygılar/endişeler içindesiniz.

Kaygı, hayatımızı güvende tutmamızı sağlayan bir kendini koruma mekanizmasıdır. Bazen hayatın getirdikleri, öğrenilmiş davranışlar veya genetik yatkınlıklar bu mekanizmanın bozulmasına ve bizim için tehdit olmayan durumlarda da kaygı yaşamamıza sebep olur. Panik Atak gibi Kaygı bozuklukları bu mekanizmanın bozulmasıyla ortaya çıkar. Terapi kaygı bozukluklarında hızlı ve etkili bir çözümdür. Yapılan araştırmalarda, özellikle Kognitif Terapi yöntemlerinin ilaç tedavisine oranla çok daha başarılı sonuçlar aldığı görülmüştür.

  • Takıntılı düşüncelerinizden kurtulmak istiyorsunuz.

Takıntılı, tekrarlayan düşünceler oldukça tüketici olabilir. Eğer ortadan kaldırılmazsa zaman içerisinde ilerleyerek kişinin hayatını çekilmez hale getirebilir. Rahatlamak için yapılan tekrarlı davranışlar, sosyal hayatı etkiler ve temel öz bakım ihtiyaçlarının giderilememesine veya karşılanması için çok vakit harcanmasına sebep olur. Bu takıntılı düşünce ve davranışlardan kurtulmak yapılandırılmış terapi teknikleriyle oldukça etkili sonuçlar verir.

  • Cinsel sorunlar yaşıyorsunuz.

Cinsel sorunlar hayatın farklı zamanlarında farklı sebeplerden yaşanabilecek yaygın bir sıkıntıdır. Çoğu zaman cinsellikle ilgili yanlış bilgilerden kaynaklanan kaygılarla ortaya çıkabilmekte ve yetersizlik duygularıyla ilişkileri etkileyebilmektedir. Bazen fizyolojik kaynaklı bazense stres kaynaklı olabilmektedir. Cinsel sorunların ortadan kaldırılması için, muhtemel sebepler uzman tarafından değerlendirilerek doğru tedavi planı oluşturulmalıdır.

  • Çocuğunuzla iletişim sorunları/davranış problemleri yaşıyorsunuz

Çocuklarla yaşanan ilişki sorunları ebeveynlerin doğru yönlendirilmesiyle hızlı şekilde çözülebilmektedir. Çoğunlukla sadece Ebeveyn Danışmanlığı ve yapılacak küçük davranış değişiklikleriyle daha huzurlu bir aile ve daha mutlu çocuklara sahip olmak mümkündür.

  • Evliliğinizde/İlişkinizde yolunda gitmeyen bir şeyler var.

Her ilişki zaman zaman bireyler için zorlayıcı olabilir. Hayat şartları zorlaştığında yaşadığımız stres ilişkilerimizi de yıpratır. Bazen en çok bizi sıkan en sevdiklerimizdir. Çift terapisti ilişkilerde yanlış olanların yerine doğruları koyarak ilişki kalitesini arttırır. Bazen sorun oldukça küçük ve değişiklik işbirliği ile kısa sürede çözümlenebilirken, bazen bireylerin mutluluğu için ayrılık kaçınılmaz olabilir. Çift terapisi doğru kararı vermeniz için yardımcı olacaktır.

Button

Chris Fit

January 14, 2017

Boxing with Jasmine

9:30 am

Tell people more about the classes you offer. Add images, text and links, or connect data from your collection to display dynamic content.

Button

Jasmine Aziz

January 14, 2017

Weight Lifting with Iron

10:00 am

Tell people more about the classes you offer. Add images, text and links, or connect data from your collection to display dynamic content.

Button

Iron Mike

İlişkilerde Sınırlar

Tempus Psikoloji ile PsikoGündem Sohbetleri

Depresyonda mıyım?

Tempus Psikoloji ile PsikoGündem Sohbetleri

bottom of page