top of page
baslik-grup-terapisi.jpg

Sıkça Sorulan Sorular

Neden bir psikoloÄŸa ihtiyacım var? Sorunlarımı kendim çözemez miyim?

​

Sorunlarımızı kendimiz çözmemiz tabii ki mümkün. Zaman zaman çözemiyor olmamız da son derece anlaşılır. Bazen olayların içerisinde olduÄŸumuzda geniÅŸ açıyı göremeyiz veya karşımızdakinin ne istediÄŸini tam olarak anlayamayabiliriz. Buna çoÄŸu zaman engel olan bizim geçmiÅŸten getirdiÄŸimiz dünya ve insanlar ile ilgili kalıplaÅŸmış düÅŸüncelerimizdir. Bir uzman psikolog bu durumda size, bu kalıplaÅŸmış düÅŸüncelerin dışına çıkartmak ve sınırlarınızı zorlamak için rehber olacaktır.

​

Psikoloğa gitmeye ihtiyacım olduğuna nasıl karar vereceğim?

​

YaÅŸadığınız sorunlar günlük hayatınızı ve iliÅŸkilerinizi etkilemeye baÅŸladıysa bir uzmandan destek alma zamanınız gelmiÅŸ demektir. Stres ve kaygı yaratan durumlar, takıntılı ve tekrarlayan düÅŸünceler, yalnızlık ve umutsuzluk duyguları, uyum zorlukları, baÅŸarı sorunları, özgüven eksikliÄŸi, etkili iletiÅŸim kurma, kendini ve çevreyi daha iyi tanıma, kimseye anlatılamayan duygu ve düÅŸünceler en yoÄŸun baÅŸvurulan konulardır.

​

Psikolog mu Psikiyatrist mi tercih etmeliyim?

​

Her iki uzmanlık alanı da ruh saÄŸlığı ile ilgilidir. ÇoÄŸunlukla da birlikte çalışırlar. Aradaki fark psikiyatristlerin tıp eÄŸitimi almış olmalarıdır. Bu nedenle fiziksel kaynaklı psikiyatrik sorunların tanı ve tedavisi psikiyatristler tarafından planlanır. Ä°laç kullanımını gerektiren durumlarda reçete etme yetkisi psikiyatristlerindir. Bu nedenle herhangi bir ruhsal sıkıntı ile psikoloÄŸa baÅŸvuran bir danışan ilaç tedavisi alması gerekiyorsa, uzman tarafından psikiyatriste gönderilir.  Psikologlar, duygusal ve davranışsal sorunların nedenlerini araÅŸtırır ve çeÅŸitli psikoterapi yöntemlerini kullanarak sorunun çözümünü saÄŸlar. Ruhsal sorunlar, beyinle ilgili fizyolojik bir nedene dayalı olabilir. Bazen de iÅŸlevsel olmayan, hatalı bir düÅŸünceden kaynaklanıyor olabilir. Böyle durumlarda hastalar, kendilerini sıkıntılı durumdan kurtarabilecek hiçbir seçenek olmadığını düÅŸünür ve çaresiz hissederler. Bu durumdaki bir kiÅŸiye farklı bakış açıları olduÄŸunu göstermek iÅŸlevsel olmayan düÅŸüncesini fark ettirmek ve sorunun çözümü için bazı davranış deÄŸiÅŸikliklerini gerçekleÅŸtirme cesareti kazanmasına yardımcı olmak terapi sürecidir. Psikologlar bu sonuca ulaÅŸmak için çeÅŸitli terapi tekniklerini kullanırlar. Bazen hastaların hem psikoterapi görmeleri hem de ilaç tedavisi almaları gerekebilir. Böyle durumlarda ilacı bir psikiyatrist tarafından verilen bir danışanın tedavisi, psikolog tarafından sürdürebilir ya da psikoterapi yapan bir psikiyatrist, her iki tedaviyi de birlikte uygulayabilir.

​

Terapiste gitmek için bir yaÅŸ sınırı var mı?

​

Terapi veya psikolojik danışmanlık her yaÅŸta insan için vardır. Hayatımızda yanlış giden durumlarla yüzleÅŸmek, hayatımızı ve iliÅŸkilerimizi daha kaliteli hale getirmek için bu sürece baÅŸlamak hiçbir zaman geç veya erken deÄŸildir. Dikkat edilmesi gereken, uzman seçimi yaparken uzmanın hangi yaÅŸ grubuyla çalıştığını öÄŸrenmektir. Uzmanlık alanları çocuk, ergen, yetiÅŸkin olarak ayrılabilmektedir. Sorununuz ve almak istediÄŸiniz hizmete göre uzman seçimi yapmak en doÄŸrusu olacaktır.

​

Beni rahatsız eden konuları hiç tanımadığım biriyle konuÅŸmak benim için zor olur mu?

​

Tabi ki ilk seanslarda kendinizi çekingen ve endiÅŸeli hissediyor olabilirsiniz. Bu son derece anlaşılır bir durumdur. Danışmanınız ilk görüÅŸmede kendinizi huzursuz hissetmenizi ve belki tam olarak açılamıyor olmanızı çok doÄŸal karşılayacaktır. Güven ve anlayışla kendinizi daha rahat hissetmenize yardım edecektir. Danışmanınız anlatmak istemediÄŸiniz hiçbir bilgiyi paylaÅŸmanız için sizi zorlamaz. Geçen zamanla birlikte siz de daha rahat ve açık olabileceÄŸinizi göreceksiniz. Bunun için kendinize ve terapi sürecine ihtiyacınız olan zamanı tanımak oldukça önemlidir.

Terapistin cinsiyeti önemli mi?

​

Sorununuzla ilgili çalışacağınız uzmanın cinsiyetiyle ilgili tercih yapmak anlaşılır bir durum ancak bu tercih aldığınız terapi hizmetinin kalitesini etkilemeyecektir. Kendinizi nasıl daha rahat hissedeceÄŸinizi düÅŸünüyorsanız o tercihi yapmakta özgürsünüz. Terapist için ise cinsiyet, din, ırk gibi ayrımlar yoktur. Etik çerçeve içerisinde çalışan bir uzmanın terapi koltuÄŸuna yardım bekleyen bir insan olarak davetlisiniz.

​

Terapi süreci bana nasıl yardımcı olur?

​

Terapi sürecinde, size sıkıntı veren duygu ve düÅŸüncelerinizi söze dökmek için güvenli bir ortam saÄŸlanır. Bu dolaylı olarak duygu ve düÅŸüncelerinizi daha iyi anlamanıza ve onlar üzerinde kontrol kazanmanıza yol açar. Zorlukları ve sorunları görmezden gelip yokmuÅŸ gibi davranmaktansa onlarla yüzleÅŸmek beraberinde belli bir rahatlama ve umut da getirir.

​

Ne sıklıkta seanslara katılım göstermeliyim?

​

Bu durum da kiÅŸiye ve baÅŸvurulan sorunun yoÄŸunluÄŸuna göre deÄŸiÅŸiklik gösterebilir. En kısa 1 hafta ara verecek ÅŸekilde seans aralıklarını düzenlemek en doÄŸrusudur. Duruma göre, 2 haftada 1 veya ayda 1 olacak ÅŸekilde program da yapılabilir. Kriz durumlarında daha sık görüÅŸmeler gerçekleÅŸtirilebilse de seanslar arasına duygusal yoÄŸunluÄŸu dengelemek ve verilecek çalışmaların yapılmasına fırsat vermek adına 1 hafta aralık vermek en idealidir.       

 

Ne kadar süre terapiye devam etmeliyim?

​

Terapi süreci kiÅŸiye ve duruma göre deÄŸiÅŸiklik gösterir. Bazen birkaç seans yeterli olurken, bazı durumlarda uzun süreli ve düzenli bir terapi sürecine girmek gerekebilir. ÖrneÄŸin, ciddi bir depresyon, baÅŸa çıkmakta zorlanılan hafif bir stres durumundan daha fazla tedavi ve danışmanlık gerektirir. Sorunun ciddiyeti ayrıca tedavi süresini ve yoÄŸunluÄŸunu da etkiler. YoÄŸunluk, seansların sıklığının planlanmasıyla ilgilidir. Kronik, uzun süreli depresyon, reaktif bir depresyondan daha uzun ve daha yoÄŸun tedavi gerektirir. Seçilen tedavi hedefleri de tedavinin süresini etkiler. Tedavi hedefi “kendi başıma idare edebilecek kadar iyi hissetmek” ya da “hayatımı idare etme yöntemimi tamamen deÄŸiÅŸtirmek” olabilir. aynı zamanda duruma göre tercih edilen terapi yöntemi de süre konusunda belirleyicidir. BiliÅŸsel Davranışçı Terapi yöntemleri çözüm odaklı olduÄŸundan daha kısa sürede iÅŸlevselliÄŸi kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu ve bunun gibi kararları uzmanınızla beraberce kararlaÅŸtırmak en doÄŸrusu olacaktır. Unutmayın ki terapi de devamlılık oldukça önemlidir. Ä°yileÅŸme göstermek ile tedaviyi baÅŸarıyla tamamlamak çoÄŸunlukla karıştırılabilmektedir. Uzmanınızla kararlaÅŸtırdığınız seans aralıklarına mutlaka sadık kalmanızı öneririz.

​

Herhangi bir yerde terapiye gittiÄŸime dair bir belge karşıma çıkar mı?

​

Terapi iliÅŸkisinde en önem verilen konulardan biri gizliliktir. Her türlü bilgi gizli tutulur. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezinde, bilgi ve kayıtların saklanması, baÅŸkalarıyla paylaşılması ya da yok edilmesinde etik kurallar geçerlidir. Tüm kayıtlar (görüÅŸme notları, test verileri, yazışmalar ve her türlü diÄŸer dokümanlar) danışmanınızın sorumluluÄŸundadır ve danışan harici kimseyle paylaşılmaz. Sadece kiÅŸinin veya bir baÅŸkasının yaÅŸamını tehlikeye atacak bir durum söz konusu olduÄŸunda ilgili bilgilerin paylaşımı, danışanın izniyle, gerçekleÅŸtirilebilir.

​

Terapi sürecinde deÄŸiÅŸimin çok kolay olmasını bekliyorum.Bu doÄŸru mu?

​

Hayatımızda gerçekleÅŸen her deÄŸiÅŸim gibi terapi sürecinde iÅŸlenen deÄŸiÅŸimleri de gerçekleÅŸtirmek sanıldığı kadar kolay olmayacaktır. ÇocukluÄŸumuzdan itibaren bizimle var olan kalıplaÅŸmış düÅŸünce ÅŸekilleri üzerinde çalışmak zaman zaman zorlayıcı olabilir ve umutsuzluÄŸa düÅŸmeye neden olabilir. Bu gibi durumlarla baÅŸa çıkmak için danışmanınız size destek olacaktır. Hayatınızda yaptığınız bu deÄŸiÅŸimlerin olumlu sonuçlarını görmek motivasyonunuzu ve katılımınızı arttıracak, süreç gittikçe daha kolaylaÅŸacaktır.

YETÄ°ÅžKÄ°N, ÇÄ°FT, AÄ°LE VE ERGEN TERAPÄ°STÄ°

Uzman Klinik Psikolog

BURCU GERDANERÄ° EKER

Psikologlara Sıkça Sorulan Sorular

Tempus Psikoloji ile PsikoGündem Sohbetleri

ÇOCUK, EBEVEYN VE ERGEN TERAPÄ°STÄ°

Uzman Klinik Psikolog

ASLI SOYERGÄ°N

Ekran Kullanımını Nasıl Kontrol Ederiz?

Tempus Psikoloji ile PsikoGündem Sohbetleri

bottom of page